C

Więcej informacji...

Sprawozdanie 2014 rok

Sprawozdanie merytoryczne za rok 2014

Rok 2014 to kolejny rok wytężonej pracy Siedleckiego Stowarzyszenia Pomocy Osobom z Chorobą Alzheimera na rzecz osób dotkniętych chorobą Alzheimera, ich opiekunów oraz osób z innymi chorobami otępiennymi i psychicznymi. W ramach działalności statutowej świadczyliśmy pomoc doraźną w formie spotkań z opiekunami osób chorych oraz pomoc w formie prowadzenia całodobowego domu pomocy, w którym przebywało 50 osób. Prowadziliśmy akcje informacyjne, spotkania integracyjne, organizowaliśmy pikniki.

1. W styczniu 2015 roku zakończyła się dwuletnia batalia o byt Domu Pomocy w Ptaszkach. Siedleckie Stowarzyszenie Pomocy Osobom z Chorobą Alzheimera odkupiło od Gminy Mordy nieruchomość, na której od 1999 roku funkcjonuje pierwszy w Polsce  Dom Pomocy  dla Osób z Chorobą Alzheimera. Dało to możliwość snucia planów o rozbudowę domu.

2. W marcu gościliśmy Pana Ryszarda Kałamarza – koordynatora gry  Boccia. Pan Ryszard poprowadził zajęcia z naszymi podopiecznymi i rehabilitantem odkrywając tajniki gry.   Ćwiczenia z piłeczkami Bocci stały się ulubionym zajęciem naszych podopiecznych.  W czasie ćwiczeń zrodził się pomysł wzięcia udziału w turnieju.

3. W  kwietnia pensjonariusze obu domów pomocy wzięli udział w turnieju Bocci o Puchar Dyrektora Domu nad Stawami w Siedlcach. Był to pierwszy publiczny występ naszych mieszkańców. Przygotowaniom towarzyszyło wiele emocji. Oba domy wystawiły po jednej drużynie. W ramach treningów drużyny rozgrywały mecze między sobą. W roli selekcjonera wystąpił Pan Leszek nasz rehabilitant. Mimo iż pierwsze wystąpienie nie zostało uwieńczone sukcesem to sam udział w turnieju był ogromnym sukcesem naszych podopiecznych i sprawił niesamowitą radość.

4. Stowarzyszenie było współorganizatorem (razem z Miejsko-Gminnym Ośrodkiem Kultury w Mordach)  III Rajdu Rowerowego pod hasłem „Z flagą w tle”, który odbył się w dniu 2 maja. Uczestnikami rajdu była młodzież szkolna, seniorzy z koła emerytów w Mordach, mieszkańcy miejscowości leżących na trasie przejazdu oraz nasi podopieczni. Impreza składała się z trzech części: rajdu rowerowego na trasie Mordy – DPS w Ptaszkach, rozgrywek sportowych i konkursów oraz wspólnego biesiadowania przy ognisku.  Nasi podopieczni w pierwszej części nie uczestniczyli z uwagi na brak sprzętu (rowery). Natomiast bardzo chętnie brali udział w grach sportowych i konkursach.  Wiele śmiechu i radości było przy pieczeniu kiełbasek na ognisku. Przy akompaniamencie akordeony śpiewane były piosenki patriotyczne i biesiadne.

5. Włączyliśmy się w akcję „Podaruj odrobinę ciepła” zorganizowaną przez warsztaty terapii zajęciowej w Gubinie. Pensjonariusze naszego Domu na zajęciach z terapeutą zrobili szaliki, które zostały wykorzystane przez uczestników terapii zajęciowej w Gubinie do uszycia pledów dla bezdomnych.

6.  W dniach 21 i 28 maja zorganizowaliśmy dla naszych pensjonariuszy wycieczkę do Warszawy pod hasłem „Polsko Ty moja”. Większość  naszych mieszkańców po raz pierwszy zobaczyła Zamek Królewski, Starówkę, Zamek w Wilanowie, Muzeum Wojska Polskiego, Cmentarz Powązkowski. Przed wycieczką terapeuci omawiali trasę wycieczki i pokazując slajdy przybliżali miejsca, które miały odwiedzane.

7.  Tradycją miesiąca czerwca są spotkania sobótkowe w fili naszego domu w Kukawkach. Spotkanie rozpoczęliśmy Mszą Św. w intencji mieszkańców ich rodzin, pracowników i odwiedzających nas gości. Wśród atrakcji była wystawa prac naszych mieszkańców, wspólne grillowanie, gry i zabawy dla dzieci. Gościem honorowym był Cezary Żak, który bardzo ciekawie odpowiadał na pytania, cierpliwie rozdawał autografy i robił sobie zdjęcia z uczestnikami imprezy. W uroczystości wzięło udział wielu mieszkańców okolicznych wsi, przedstawiciele zaprzyjaźnionych Domów Pomocy z Mieni, Siedlec, Wirowa, uczestnicy Środowiskowych Domów Samopomocy w Siedlcach  oraz rodziny pensjonariuszy.

8. 14 czerwca po wielu latach wznowiliśmy działalność Grupy Wsparcia dla opiekunów i rodzin osób chorych na chorobę Alzheimera. W pierwszym spotkaniu uczestniczyło 8 rodzin. Na spotkanie przyszli opiekunowie ze swoimi chorymi. Spotkanie odbywało się w dwóch grupach. Chorymi zajmowali się terapeuci dobierając zajęcia dla każdej osoby indywidualnie. Opiekunowie mieli możliwość skorzystania z rozmów z psychologiem, pielęgniarką, pracownikiem socjalnym. Powstał też zarys planu na kolejne spotkania. Ustalono, iż spotkania odbywać będą się cyklicznie raz w miesiącu.

9. Dnia 6 lipca uczestniczyliśmy w Dniach Otwartych Wspierania Ekonomii Społecznej w Zbuczynie zorganizowanych przez Ośrodek Wspierania Ekonomii Społecznej. Prowadziliśmy przesiewowe badania pamięci. Nasze stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem. W badaniach uczestniczyły osoby w różnych grupach wiekowych. Wiele osób prosiło o przybliżenie istoty choroby, jej przebiegu i możliwości leczenia.

10. 11 lipca wspólne z Fundacją DONUM z Siemiatycz, w ramach projektu  „Junior z seniorem idą jednym torem” zorganizowaliśmy ognisko na terenie Domu Pomocy Społecznej w Ptaszkach. W imprezie uczestniczyła młodzież szkolna, seniorzy koła emerytów w Mordach, nasi podopieczni. Śpiewom opowiadaniu dowcipów i pląsom wokół ogniska przy muzyce nie było końca.

11.  Od 1 sierpnia rozpoczęliśmy kampanię informacyjną na rzecz integracji osób niepełnosprawnych i przeciwdziałaniu ich dyskryminacji pod tytułem „Afirmacja godności człowieka niepełnosprawnego”. Kampania była .  współfinansowana przez Zarząd Województwa Mazowieckiego. Pokazywaliśmy ukrytą niepełnosprawność osób chorych na chorobę Alzheimera. Wskazywaliśmy, że niepełnosprawnymi są również ich opiekunowie wypaleni psychicznie, zniszczeni fizycznie.  Kampania prowadzona była pod znamiennym hasłem –  „Dlaczego dziadek sika do słoika?”. Kampania miała na celu zwrócenie uwagi na problem, jakim jest choroba Alzheimera i jakże często nieprawidłowe zdiagnozowanie choroby. Na terenie miasta Siedlce i powiatu oraz w miejscowościach Łuków, Łosice,  Sokołów Podlaski oraz Międzyrzec Podlaski rozlokowaliśmy materiały informacyjne wydane przez Stowarzyszenie w formie plakatów i ulotek. Gościliśmy w kilku audycjach radiowych w Radiu dla Ciebie, ESKA, Radiu Podlasie oraz na antenie TVP Info i TV Wschód.

12.  Akcja informacyjna zakończyła się Ogólnopolską Konferencją pt. „Afirmacja godności człowieka niepełnosprawnego” w dniu 12 września połączoną z obchodami  XX-lecie działalności Stowarzyszenia. W konferencji uczestniczyli:  Prezydent miasta Siedlce Pan Wojciech Kudelski, który objął honorowym patronatem konferencję, Pani Anna Sochacka – Zastępca Prezydenta, Sekretarz Powiatu – Pan Andrzej Rymuza, Przewodniczący Rady Powiatu oraz Dyrektor SPZOZ w Łosiach – Pan Henryk Brodowski, dyrektor Wydziału Polityki Społecznej Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego – Pani Wiesława Kacperek-Biegańska, reprezentant Rzecznika Praw Obywatelskich – Pani Dorota Siwiec. Rzecznik Praw Obywatelskich również objął patronatem honorowym konferencję. W konferencji uczestniczyli Rektorzy obu siedleckich uczelni, dyrektor Zespołu Medycznych Szkół Policealnych Dyrektor SPZOZ w Siedlcach.  Byli przedstawiciele Stowarzyszeń alzheimerowskich z całego kraju, organizacje pozarządowe działające na rzecz osób niepełnosprawnych i seniorów z powiatów: siedleckiego, sokołowskiego, mińskiego i łosickiego, przedstawiciele domów pomocy społecznej powiatu siedleckiego i mińskiego, lekarze, pielęgniarki, pracownicy ośrodków pomocy społecznej powiatów: siedleckiego, sokołowskiego, mińskiego, łukowskiego, przedstawiciele samorządów. Do wygłoszenia referatów zaproszono wybitnych specjalistów, którzy podzieli się swoją wiedzą praktyczną i teoretyczną ze słuchaczami. Przekrój prelegentów był dość rozległy, ponieważ Alzheimer to złożona choroba, na której występowanie ma wpływ wiele czynników. Z ogromną uwagą uczestnicy wysłuchali wystąpień opiekunów osób chorych na Alzheimera. Jednym z nich był poeta, eseista, prozaik opiekujący się chorą mamą. Przebywanie  z chorym zainspirowało go do napisania książki „Spotkanie z Alzheimerem” oraz tomiku wierszy. Jeden z nich przeczytał zebranym. Druga osoba to członkini stowarzyszenia, która przez 9 lat opiekowała się chora mamą. Mimo upływu czasu z ogromną miłością opowiadała o trudach opieki, wsparciu całej rodziny be którego nie dałaby rady. W części artystycznej wystąpiła siedlczanka Marlena Uziębło w repertuarze Hanki Ordonówny.

13.  Następnego dnia tj.13 września obchodziliśmy 15 lecie istnienia Domu Pomocy Społecznej w Ptaszkach. W miesiącu wrześniu od 1994 r obchodzony jest Światowy Dzień Choroby Alzheimera. Z tej okazji co roku organizowany jest piknik integracyjny pod hasłem „Radość w Ptaszkach”. W bieżącym roku obchody Światowego Dnia Choroby Alzheimera zbiegły się z obchodami 15-lecia funkcjonowania domu. Razem z nami świętowały władze Miasta i Gminy Mordy, przedstawiciele organizacji alzheimerowskich z całej Polski, młodzież gimnazjalna i szkół średnich (wolontariat), zaprzyjaźnione Domy Pomocy z innych miejscowości, wielu mieszkańców okolicznych wsi, oraz rodziny pensjonariuszy. W części artystycznej wystąpił zespól dziecięcy z wiejskiej świetlicy w Brzozowie, dzieci z formacji Caro Dance oraz zespół wokalny z Sokołowskiego Ośrodka Kultury.

14.  Z okazji  Święta Niepodległości w dniu 14 listopada podopieczni Domu Pomocy Społecznej w Kukawkach przygotowali przedstawienie poetycko-muzyczne. Poprzez występ naszych podopiecznych goście biorący udział w przedstawieniu mieli okazję zobaczyć wyniki pracy terapeutycznej.

15.  W miesiącu grudniu w Domu Pomocy Społecznej w Ptaszkach odbyło się spotkanie opłatkowego z udziałem pensjonariuszy, ich rodzin, Grupy Wsparcia, pracowników oraz członków stowarzyszenia. Zaproszenie przyjął Pan Burmistrz Paweł Ługowski oraz przewodnicząca Rady Miasta Pani Ewa Jarocka. Spotkanie uświetniło wystawienie Jasełka w wykonaniu naszych mieszkańców. Jasełka to owoc wielogodzinnej pracy naszych terapeutów.